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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  02/03/2021
Data da última atualização:  04/01/2022
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  MARTINEZ, O. D. M.; THEODORO, J. M. V.; GRANCIERI, M.; TOLEDO, R. C. L.; QUEIROZ, V. A. V.; BARROS, F. A. R. de; MARTINO, H. S. D.
Afiliação:  Oscar David Medina Martinez, Universidade Federal de Viçosa; Jaqueline Maciel Vieira Theodoro, Universidade Federal de Viçosa; Mariana Grancieri, Universidade Federal de Viçosa; Renata Celi Lopes Toledo, Universidade Federal de Viçosa; VALERIA APARECIDA VIEIRA QUEIROZ, CNPMS; Frederico Augusto Ribeiro de Barros, Universidade Federal de Viçosa; Hércia Stampini Duarte Martino, Universidade Federal de Viçosa.
Título:  Dry heated whole sorghum flour (BRS 305) with high tannin and resistant starch improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Journal of Cereal Science, v. 99, 103201, 2021.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.jcs.2021.103201
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  This study aimed to evaluate the effect of dry heated whole sorghum flour (BRS 305 hybrid) on insulin resistance, glucose tolerance, adiposity, steatosis, and liver lipogenesis in rats fed with a high-fat high-fructose diet (HFHF). Male Wistar rats (n = 10/group), 45?50 days old, were fed with AIN93-M diet, HFHF (31% saturated fat and 20% fructose) and HFHF + sorghum flour (replacing 50% of dietary fiber, 100% starch, 19.8% protein and 22.5% lipids in the experimental diet), for 10 weeks. The sorghum flour restored the effect of the HFHF diet, decreasing triglycerides, uric acid, alanine aminotransferase (ALT), liver steatosis, and lipogenesis. Further, sorghum improved insulin sensitivity and glucose tolerance and increasing the concentration of PPARα protein in the liver. Thus, the BRS 305 whole sorghum flour with high tannin and resistant starch showed potential as a functional food, since it improves glucose metabolism, modulates adiposity, and reduces liver steatosis and lipogenesis in Wistar rats fed with a high-fat high-fructose diet.
Palavras-Chave:  Mudança metabólica.
Thesagro:  Ácido Úrico; Farinha; Glicose; Insulina; Resistência; Sorgo.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPMS29499 - 1UPCAP - DD
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Biblioteca(s):  Embrapa Caprinos e Ovinos.
Data corrente:  26/03/2019
Data da última atualização:  23/09/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  SANTOS, M. A. dos; ARAÚJO, R. A. de; NEIVA, J. N. M.; POMPEU, R. C. F. F.; ROGERIO, M. C. P.; LUCAS, R. C.; CÂNDIDO, M. J. D.; ÁVILA, F. G.
Afiliação:  Milena Alves dos Santos; Ricardo Alves de Araújo; José Neuman Miranda Neiva; ROBERTO CLAUDIO FERNANDES F POMPEU, CNPC; MARCOS CLAUDIO PINHEIRO ROGERIO, CNPC; Ronaldo Carlos Lucas; Magno José Duarte Cândido; Francisco Getulho Ávila.
Título:  Balanço nitrogenado em cabritas leiteiras alimentadas com torta de mamona.
Ano de publicação:  2017
Fonte/Imprenta:  In: CONGRESSO NORDESTINO DE PRODUÇÃO ANIMAL, 12., 2017, Juazeiro, BA. Construindo pontes entre o ensino, a pesquisa e a extensão: anais. Petrolina: Univasf: Embrapa Semiárido: Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia, Sertão de Pernambuco, 2017. 1 CD-ROM. p. 537-539.
Idioma:  Português
Conteúdo:  Resumo: Avaliou-se a influência da substituição do farelo de soja (FS) pela torta de mamona destoxificada (TMD) sobre o balanço de nitrogênio em cabritas Saanen e Anglo-nubiana. Foram utilizadas três dietas, uma com à base de FS e as demais com TMD destoxificada por Ca(OH)2 e outra por NaOH. As cabras que receberam dietas com FS consumiram maiores quantidades de nitrogênio, porém as três dietas proporcionaram balanço nitrogenado positivo, com maiores valores para a cabras alimentadas com FS e TMD NaOH. Nitrogen balance in goats dairy kids fed with castor cake]. Abstract: The objective of this study was to evaluate the influence of the substitution of soybean meal (SM) by detoxified castor cake (DCC) on the balance of nitrogen in goats kids Saanen and Anglo nubian. We used three diets, one with the base of SM and the other with DCC detoxified by Ca(OH)2 and another by NaOH. The goats that received diets with SM consumed larger amounts of nitrogen, but the three diets resulted in positive nitrogen balance, with higher values for the goats fed with SM and DCC NaOH.
Thesagro:  Alimento Alternativo; Alimento Para Animal; Cabra Leiteira; Nitrogênio; Nutrição Animal; Subproduto.
Thesaurus NAL:  Animal feeding; Animal nutrition; Brazil; Dairy goats; Goats; Ruminant nutrition; Semiarid soils.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/195008/1/CNPC-2017-Balanco-nitrogenado.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Caprinos e Ovinos (CNPC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPC39032 - 1UPCAA - DD
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